מה זה וויסות רגשי?
לחלק מהילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, יש קושי בווסת רגשי. וויסות רגשות, מתייחס ליכולת של האדם, לשלוט, לנהל, ולשנות את עוצמת הרגש, שהוא חווה, תוך התאמת הרגש למצב הנתון.
קשיים בתהליכי הוויסות הרגשי, יכולים להתרחש ברמה המודעת, והלא מודעת, בעיקר על רקע טריגר רגשי מקדים.
כמבוגרים, אנו חווים את אותם רגשות של אכזבה, תסכול, וכעס, כמו הילדים שלנו, אלא שההבדל הוא שרובנו למדנו, איך לווסת רגשות. אנו מצליחים לקבל את מה שאנו מרגישים, בסיטואציה מסוימת לעבד את הרגש, ולגייס שיקול דעת חיוני, לשלוט בתבונה בהתנהגות, לאור תוצאותיה העתידיות.
ילדים עם הפרעות קשב, רגישים יותר לגירויים שלילים, ומצב הרוח שלהם, משתנה בקלות. הם עשויים להישאר עצובים זמן רב, אם הם חשים תסכול, הם עשויים לחוש קושי בלקרוא רגשות של אחרים לפי הבעות פנים, ואף מתקשים למצוא תגובה חלופית, ולכן ייטו יותר מהאחרים, לחוש חוסר אונים, מה שיוביל אותם ליותר התפרצויות.
מכירים את הילדים, שמתפרצים על בסיס יומי זורקים חפצים, טורקים דלתות, ואף צועקים, מקללים, ובוכים. למעשה ילדים אלה, יכולים להתפרץ על כול דבר שאינו לשביעות רצונם, כמו סירוב לקבל ממתק, או ארוחה שלא לשביעות רצונם.
למעשה, קיים קשר בין יכולת הקשב, ליכולת לשלוט ברגשות. רגשות, עשויים לווסת את ההתנהגות בתקשורת עם אחרים. אנו מרגישים את הזולת ואמפתיים כלפיו, יודעים מתי להקשיב, מתי להבליג, ומתי להגיב ילד שהרגש מציף אותו, ייטה יותר להתפרצויות, לדוגמה, ילד מגיע לגן השעשועים מלווה באמו, והוא רוצה מאוד להתנדנד, אך הנדנדות תפוסות. במצב זה, הילד צריך לזהות שיש בעיה, ולדחות את הסיפוק של להתנדנד, עד שהנדנדה תתפנה. הוא צריך לעשות זאת, בעזרת הקול הפנימי, שיורה לו לחכות. הוא עשוי לחשוב על פעילות אחרת בזמן זה, ולעודד את עצמו, עד שיגיע תורו. אלא שילד עם הפרעת קשב, שהתנהגותו מאופיינת בהיפר אקטיביות, ואימפולסיביות, יתקשה לחכות לתורו.
אחד מהטיפולים האפקטיביים לילדים ונוער עם הפרעות קשב, הוא אימון המיועד בין היתר, גם לניהול רגשות הילד, או הנער כדי לקבל כלים להתמודד עם, ניהול כעסים, וויסות רגשי.