הומור בחיי המשפחה

זה מכבר אנו יודעים שהצחוק טומן בחובו השפעות מיטיבות רבות. הראשונה בהן היא פיזיולוגית-ביוכימית. הצחוק גורם לשחרור של אנדורפינים. אלה חומרים, שמסייעים בשיכוך כאבים והפגת מתחים, וגורמים להתרוממות רוח. הצחוק מחזק את המערכת החיסונית שלנו, מסדיר את לחץ הדם, את מערכת השרירים ועוזר לנו לנשום כראוי.

כאשר אנו מכניסים הומור לחיינו, אנו זוכים בקידום יחסי האנוש שלנו, ובקידום המצב החברתי שלנו. סביבה של אנשים שמחים היא סביבה בה אנשים ירצו להיות. השמחה מדבקת, וחיוך אמתי יחדור ללב. 

ההומור עוזר לנו להתמודד עם לחצים ומשמש כאמצעי הגנה והסחה. בעזרת הומור נוכל להשתחרר מדרך חשיבה מקובעת ונוקשה, לקראת פירוש והבנה חדשה של מצבים, ואף בעיות.

צחוק מעיד על חיוביות של האדם, ולכך יש ערך בבנייה ובמימוש הפוטנציאל האישיותי. 

היות שצחוק וחיוך הם התנהגויות מולדות, הרי שהם ממשיכים להתפתח בשלבים שונים בהתפתחות הילד.

כבר בגיל שבועיים התינוק מחייך בתגובה לקולות ופרצופים. בגיל שנתיים, הילד לומד להשתעשע במשחקים, כמו מחבואים וקו קו. בגיל זה, מאוד קל להצחיק אותו. כאשר ההורה ישמיע קולות מוזרים, או יעשה פרצופים, התינוק יחוש שמחה ויחקה אותו.

בגיל זה, הילד גם יגיב בצחוק למראה דברים לא רגילים, כמו קוף שקורא ספר או מרכיב משקפיים. בנוסף, הילד ייהנה מהומור הכולל את אלמנט ההפתעה.

משחקי מלים ומקצבים מילוליים, או חרוזים, אף הם יהיו מהנים, ובמקרים רבים, הילד ינסה להצחיק את הוריו.

מגיל ארבע ועד שש החיים החברתיים הופכים ליותר משמעותיים בחיי היום יום, והם אף עשויים להבחין בהומור הנמצא במצבים חברתיים, מה שעשוי להקנות להם ביטחון עצמי.

איך להרבות צחוק במשפחה? 

אם ההורים מעוניינים שהילדים ינהגו בצורה הומוריסטית, הרי שגם הם צריכים לנהוג כך, לשתף את הילד בדברים מצחיקים, ולהרבות לצחוק איתם.

בממוצע, אדם מבוגר צוחק 15 פעמים ביום. ילד צוחק 400 פעמים ביום. כמבוגרים וכהורים, חשוב שלא נקלקל את היכולת המופלאה של הילד ליהנות ולצחוק. אז איך אנחנו ההורים יכולים להעשיר את האווירה המשפחתית בבית בצחוק?

ראשית, אפשר לצפות עם הילדים בסרטים מצוירים, ואף להשתולל איתם בקרב כריות מדי פעם. נוכל לקיים משחקי חיקויים של בני המשפחה, יצירת שטויות בחרוזים ודיבור בקול משונה.

ההומור המשולב במשחקי ילדים עוזר לילדים ללמוד בשיתוף פעולה, ומעודד גמישות מחשבתית. כאשר הילד נמצא בקבוצה, ההומור מרכך את הסיטואציות החברתיות ואת הלחצים החברתיים לקונפורמיות, ותורם למורל הקבוצתי .למען האמת, הסיפורים הכי טובים בחיינו הם כאלה על ביש מזל – צרות, ואסונות שהתגברנו עליהם. בחלוף הזמן, נוטים רוב המקרים שבהם התעצבנו להפוך לקומדיות, ולכן אם יהיה הדבר מצחיק בעתיד, למה לא לצחוק ממנו כבר עכשיו?

היות שההומור אינו תכונה גנטית, אלא תכונה נרכשת, הורים בעלי חוש הומור מפותח יכולים ללמד לילדיהם להשתמש בהומור, שבו ייעזרו הילדים כדי לפתור בעיות מחיי היום יום עם חיוך.

הומור בגיל ההתבגרות

תקופה שמגיעה לה התייחסות מיוחדת היא גיל ההתבגרות, המלווה לעתים קרובות בהרבה קונפליקטים וקשיים, הן מצד המתבגר, והן מצד ההורה.

בתקופת גיל ההתבגרות, דו שיח בין מתבגרים להוריהם מלווה במקרים רבים ברגשות של תסכול ואכזבה, שעלולים להוביל למשברים, כאב ופגיעות. כאן ההומור יכול לתת נקודת מבט קלילה יותר, ולפרק עומס רגשי ותסכול. 

צ'ארלי צ'פלין אמר: "יום ללא צחוק הוא יום מבוזבז", ומי אנחנו שלא נסכים איתו? 

 

 

 

 

 

מוזמנים להתקשר

050-9449130

תמונה של ורד רחמן

ורד רחמן

נעים מאוד – ורד רחמן. אני נשואה ואמא לשלושה. 

מזה 25 שנה אני מלווה ילדים, בני נוער ומבוגרים בהוראת אנגלית, עם התמחות בהפרעת קשב ולקויות למידה. 

משם המשכתי ללא לאות להדרכת הורים. ולא עצרתי שם, כי הבנתי שלפני שאנחנו הורים, אנחנו בני זוג, ומה שקורה בין בני הזוג משליך על ההורות. ולפני שאנחנו בני זוג, אנחנו פרט, כל אחד מגיע עם המזוודה האישית שלו. השאלה היא מה יש במזוודה הזאת? מה אנחנו סוחבים איתנו? האם זה משרת אותנו כבני זוג וכהורים?

בואו איתי ביחד ונעשה סדר בבלאגן. אני פה לתת לכם יד ולהגיע איתכם אל מה שחשוב לכם. לא אשקוט ולא אניח עד שנשיג את מה שאתם מייחלים לו. 

לפוסטים הבאים

הצטרפו לקהילה שלי

מוזמנים לעקוב