לכולנו חשוב להתארגן ביעילות בשגרת הבוקר. הילדים צריכים להגיע בזמן לבית ספר. ההורים ממהרים לעבודה.
לכל משפחה יש את שגרת הבוקר שלה .למשפחה שיש בה הורים ו/או ילדים עם הפרעת קשב, לעתים קרובות השגרה משתבשת: מישהו שוכח משהו, לא זוכרים איפה הנחנו את הטלפון. אחרי שיוצאים לא זוכרים אם נעלנו את הדלת כי יצאנו בחיפזון. כך, למעשה, השיבוש הופך לשגרה.
כדי להגיע לשגרה שתקדם אותנו, צריך הרבה סבלנות. החכמה היא לא להתייאש בשלבים הראשונים.
שגרה מועילה לכל המשפחה, במיוחד לילדים עם הפרעות קשב. היא מעניקה ביטחון, יציבות ושקט נפשי, ועוזרת לא לשכוח דברים חשובים.
כשעושים את הדברים ביחד, היחסים מתהדקים והילדים חשים מוגנים ובטוחים, כי הם מרגישים שיש להם על מי לסמוך.
אז איך נעשה את זה נכון?
בשלב הראשון נקבע מספר חוקים בסיסיים (לא יותר מדי – שלושה עד ארבעה יספיקו בהחלט) .
מומלץ לערוך רשימה של מה מותר ומה אסור, ובאותו מעמד, בסבלנות, להסביר את ההיגיון שעומד מאחורי הדברים.
בשלב השני נקדיש זמן למשימות ונעשה זאת בתבונה, שכן זמן הוא גורם מפתח. בבוקר נקציב לכל משימה כפול זמן מהנדרש, ואם יש צורך, נקום יותר מוקדם. טווח זמנים כזה יעניק לילדים שקט נפשי ושחרור מלחץ. חשוב שכל בני המשפחה ייקחו חלק ומעורבות בשגרה החדשה.
במסגרת הזמן שנקציב למשימות, נקציב גם זמן לארוחות משפחתיות ולמשחקים משפחתיים.
מרכיב נוסף שדורש התייחסות הוא חינוך לעצמאות, שפירושו לאפשר לילדים לבצע חלק מהמשימות לבד. גם כאן חשוב שתתנהל שיחה, שתסביר לילד את התועלת בלקיחת אחריות על משימות שגרתיות, כמו העובדה, שהעזרה שלו תקל עליך.
ברור שמאוד מפתה לעשות דברים במקומם. זה הולך מהר יותר ונעשה כמו שאנחנו רוצים, אך לטווח הארוך, המשימות הללו נותנות להם את ההזדמנות לצמוח ולהתפתח, תוך שהם מפתחים את תחושת התרומה שלהם.
סבלנות היא מילת מפתח בהתהליך. היות שלילדים עם הפרעות קשב קשה לשחרר הרגלים ישנים ולרכוש חדשים, זו משימה שדורשת זמן וסבלנות.
לא פחות חשוב בתהליך הוא מרכיב העידוד. הילד מתאמץ ועובד קשה כדי להצליח. חשוב לתת לו חיזוקים חיוביים ולראות את המאמץ שהוא עושה, גם אם התוצאה עדיין לא מושלמת. הילד צריך לדעת שאנו מעריכים את ההשקעה והמאמץ שלו, שכן זה יחזק את תחושת הערך העצמי שלו.
על שגרת אחר הצהריים ושיעורי בית הקליקו כאן
מתי לאחרונה חשבתם על פעילות גופנית?
אם אתם שם, שאפו. אם לא, כדאי להוסיף אותה לשגרה, שכן היתרונות שלה רבים. היא משפרת את תפקודי המוח ואת השליטה העצמית, כיוון שיותר חמצן נכנס למוח בפעילות זו, והיא מפחיתה היפראקטיביות ומשפרת התנהגות.
הגענו לסוף היום.
מה לגבי השינה?
אני קוראת לזה שגרת שינה, היות שהיא נכללת בשגרה היומית. על פי מחקרים, שנערכו בטווחי גילאים שונים, הילדים זקוקים למספר שעות שינה משתנה. למשל: ילדים בגלאי 5-3 זקוקים ל-13-10 שעות, לעומת ילדים בגיל 13-6, הזקוקים ל-11-9 שעות שינה.
כדי שהילדים יהיו רגועים, בריאים ויתפקדו היטב במהלך היום, יש להקפיד על כך שישנו את מספר השעות הנדרשות. חשוב להקפיד, שילכו לישון, בשעה קבועה וסבירה.
לא פחות חשוב לתבל את החוויות המשפחתיות שלנו בזמן הנאה משותף. לכל משפחה יש את הבילויים, שהיא נהנים מהם כמו: סרטים, טיולים, ארוחות במסעדות או כאלה שמבשלים ביחד, משחקי קופסה או פעילות גופנית. אל תוותרו על זה.
זכרו, יצירת שיגרה יעילה, זו משימה לא קלה, אך חשיבותה מרובה.