ארגון וניהול זמן בקרב ילדים עם הפרעות קשב

הזמן הוא משאב אובייקטיבי מוגבל, ולכן יש לייעל את השימוש בו, ולקדם את המטרות, הערכים והצרכים שלנו במסגרתו. 

ארגון וניהול זמן מצריכים מיומנויות רבות. הראשונה שבהן היא תכנון המשימה, שעלינו לבצע. בשלב השני, נקבע סדר עדיפויות עם שאר המטלות, שעלינו לבצע. היכולת לנבא באופן מדויק כמה זמן דרוש לביצוע המשימה, אף היא חשובה לניהול המשימה. 

כמו כן, דרושה גמישות, מכיוון שייתכנו שינויים במהלך ביצוע המשימה. משתנים בלתי צפויים, עלולים להופיע, ועלולים להוות מכשול, שיעצור אותנו מלהשיג את המטרה שהצבנו. 

הקושי של אנשים עם הפרעות קשב לנהל את הזמן ולהתארגן משפיע על ההערכה העצמית והדימוי העצמי שלהם, שכן הם לא מצליחים לעבור את השלבים הנדרשים לביצוע המשימה, מה שמוביל אותם לחוש רגשות אשם. 

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עשויים לסבול מקשיים בתפקודיים ניהוליים, הכוללים את יכולת הארגון, ויסות עצמי, פיתוח אסטרטגיות תכנון עתידי לגמישות בפתרון בעיות, וכן וויסות רגש ומוטיבציה. מי שמתקשה בכישורים אלה יחווה קשיים בכל התחומים.

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז נתקלים בקשיים, כתוצאה מתפקוד לא תקין של פונקציות ניהוליות. 

קיים קושי בתפקוד זיכרון פעיל לטווח הקצר, המחזיק פריט מידע פעיל, במקביל לעבודה עם פריט אחר. באשר למיקוד הקשב, נצפה קושי של ילדים עם הפרעות קשב להתמקד בגירוי ספציפי הדורש קשב, כמו למשל, הקול בטלפון, או המילים הכתובות. 

היכולת להתמודד עם מסיחים חיצוניים ופנימיים היא עוד מכשול הניצב בפני ילדים עם הפרעות קשב. 

מצד שני קיימת התופעה של מיקוד יתר, שכן הם עשויים להתמקד בנושא מסוים, ולא לעבור למשימה הבאה, מה שלא יאפשר להם לסיים מטלות שהציבו לעצמם. ייתכן מצב בו  ילד קם להתארגן בבוקר, והוא מתחיל לצפות בטלוויזיה,  כי משהו בטלוויזיה משך אותו, ובעקבות כך יאבד את קו הזמן ויאחר להגיע לבית ספר. 

דחיינות היא עוד תופעה הקיימת בקרב ילדים אלה, שכן יש קושי בהתנעה לפעולה כאשר משימה נראית משעממת או לחילופין  הם עשויים לבחור באופציה של לעשות בדקה התשעים  מכיוון שזה מעלה את רמת הריכוז, ואז הם עובדים טוב יותר בלחץ. 

היכולת להעריך זמן היא פעולה מאוד חשובה, שכן במהלך סדר היום שלנו, הערכת זמן תעזור לנו לתכנון את הפעולות ולעמוד בהשגת משימות שאנו מציבים לעצמנו. ילדים עם הפרעת קשב עשויים לקחת על עצמם עודף משימות, מה שלא יאפשר להם לעמוד במילוי שלהן, ויוביל לכשלונות ולאי עמידה בזמנים.

שוש מעוז אריה, מאמנת אנשים עם הפרעות קשב, טוענת כי לאנשים עם הפרעות קשב הזמן "נוזל"  מהידיים. הם לא מספיקים לבצע את רשימת המטלות שלהם, בשל תכנון זמן לקוי.

היא מוסיפה ואומרת כי "השוטר הפנימי שלהם נרדם" מיהו אותו שוטר פנימי? זהו השוטר שמארגן לנו את החיים לעשייה מאורגנת ומתוכננת, שמכוונת את ההתנהגות שלנו למעבר יעיל מפעולה אחת לאחרת.

אז מה צריך לעשות ?

להעיר את השוטר הרדום.

בתוכנית אימון ילדים ונוער אפשר יהיה לעבוד ולהטמיע את ההרגלים הנכונים בתחום ניהול זמן 

ככל שנקדים לטפל כן ייטב שכן הרגלים שהצליחו להתקבע יהיה יותר קשה לשנות